1.     This Privacy Policy sets out our practices and policies with respect to your Personal Data (defined below) including its collection, purpose and disclosure, and this Privacy Policy also serves to give you notice pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 and its regulations (collectively referred to as “PDPA”).

This Privacy Policy covers all units, departments and operations of Brother International (Malaysia) Sdn Bhd and the websites operated by Brother International (Malaysia) Sdn Bhd that includes, but is not limited to, sites of the following domains and sub-domains: (“Our Website”).

Our Website may contain links to other sites or websites. However, please be aware that we, Brother International (Malaysia) Sdn Bhd, are not responsible for the content or privacy practices of such other sites or websites (including those of our subsidiaries). We distinguish these 3rd-party sites and websites by methods such as either opening them in a separate browser window or within a frame indicating the area within is not part of Our Website. In these instances, our Privacy Policy herein will not apply. We encourage you to be aware when you leave Our Website and to read the privacy statements of each and every website that you visit.


2.     We know that privacy is an important concern to you.

In the course of our business and operations, various data and information including personal information that relates directly or indirectly to you, such as your name, NRIC/Passport No, occupation, contact particulars, gender, birth date, addresses (including your email and internet protocol addresses), credit card particulars, bank account numbers, purchase history and all other personal data as defined in the PDPA (collectively referred to as “Personal Data”) was previously, is being and/or may be collected, held, obtained, received, stored and/or processed (as defined in the PDPA) by us or on our behalf.


3.     The Personal Data previously, being and/or that may be collected, obtained and/or received by us are from various sources, including from the following:

        3.1     From you:

                3.1.1     when you purchase our products (“Products”) and/or request for services offered by us (“Services”) (for example to place an order or request operational assistance);

                3.1.2     when you register with us,

                3.1.3     when you make inquiries or provide us with your feedback,

                3.1.4     when you visit or use Our Website, and/or

                3.1.5     when you otherwise contact, communicate or otherwise deal with us.


        3.2     From our authorized distributors, authorized dealers, authorized resellers and/or authorized service centres when/if you contact, communicate or otherwise deal with them.

        3.3     From sources where such information is available or accessible to the public.

        3.4     From sources which are obtained with your consent or legally purchased.


4.     The purpose for which the Personal Data was, is or will be collected and further processed is :

        4.1     to serve you (including but not to limited to providing our Services and/or to register your Product that is under warranty),

        4.2     to better understand your preferences and to seek to enhance your overall experience with our Products, Services and/or Our Website,

        4.3     to act on, process and/or respond to your complaints, inquiries, feedback, applications, interests or requests, and/or to otherwise contact/communicate with you,

        4.4     to commence, proceed with or carry out any investigation, inquiry, recovery or other proceedings,

        4.5     to create profiles and/or to carry out analysis, statistics, market research and/or surveys to further develop our Products, Services and/or Our Website,

        4.6     to inform you of our latest Products, Services, special deals and/or promotions that we feel may interest you (collectively referred to as “Updates”); however out of respect for your privacy, we present to you the option to elect not to be informed of the Updates (please see paragraph 7 below),

        4.7     for our record keeping purposes,

        4.8     to comply with the law and/or for such purpose as may be permitted by the law, and/or

        4.9     for such other purposes that are ancillary or incidental to the above.

If you do not supply us with your Personal Data that we describe as obligatory or mandatory, or if you limit such obligatory or mandatory Personal Data, then we may be unable to or be unable to continue to act on, respond to, process or proceed with your matter, or to provide you with our Services.


5.     We may share, disclose and/or make available or accessible your Personal Data to the following persons/parties (within or outside Malaysia) for the purposes in paragraph 4 above:

        5.1     to our officers (including directors) and employees, and to companies and entities within the ‘Brother’ group of companies (including our parent and subsidiary companies) and their respective officers and employees,

        5.2     to our data processors, professional advisors and/or service providers (including service providers carrying out our marketing activities and/or surveys, and/or providing us with outsourced data storage),

        5.3     to our authorized distributors, authorized dealers, authorized resellers and/or authorized service centres,

        5.4     to your agents, authorised/legal representatives, guarantors, indemnifiers and/or any other person/party providing any security for your obligations to us,

        5.5     to our insurers, and/or

        5.6     to the government and/or such authority, body, entity, court, tribunal, person or party that we are required in law to disclose to.

Subject to this Privacy Policy and save where permitted by the law, please be assured that we do not disclose, sell or make your Personal Data available to other persons or companies without your consent.

Please be informed that there may be occasions where we share with our partners and advertisers, aggregated demographic information that is anonymous and that is not linked to any personally identifiable information. For example we may, on a periodic basis, present information such as the number of visitors, areas of interest, relationship to Brother, etc.


6.     We may transfer and/or store your Personal Data at a place outside Malaysia. However, please be assured that we take all reasonable precautions and measures to keep your Personal Data confidential and to protect and safeguard your Personal Data in accordance with the law. Your Personal Data is protected both online and off.

When you enter Personal Data in Our Website, that information is encrypted and is protected with the SSL (Secure Sockets Layer) encryption software. While on a secure page in Our Website, such as our registration form, the lock icon on the bottom of Web browsers such as Microsoft Internet Explorer becomes locked, as opposed to un-locked, or open, when users are just 'surfing'.


7.     You are entitled:

        7.1     to request access to and to request correction of your Personal Data where your Personal Data is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date,

        7.2     to withdraw your consent to the processing (as defined in the PDPA) of your Personal Data whether generally or for specific purposes,

        7.3     to limit the processing of your Personal Data (including personal data relating to other persons who may be identified from that Personal Data), and/or

        7.4     to elect not to be informed of the Updates.

For any of the above, or if you have questions, concerns, inquiries, complaints or if you require any clarification regarding this Privacy Policy and/or your Personal Data, please contact us by:

        (a)     calling our telephone number: (603) 7884 9999, or

        (b)     emailing to:, or

        (c)     writing to:     The Deputy General Manager,

                                        Brother International (Malaysia) Sdn Bhd (529739-H)

                                        5th Floor, Tower 1, Jaya 33,

                                        No 3, Jalan Semangat, 46200 Petaling Jaya, Selangor.

                                        Fax No: 03-7884 9988.


8.     Where you furnish or supply us with Personal Data you are deemed to have understood, agreed and consented to the collection, holding, obtaining, receipt, storage, processing and/or use of your Personal Data as set out in this Privacy Policy, and where you furnish or supply us with Personal Data that relates to any other individual, we assume that you have procured the said individual’s agreement and consent for the collection, holding, obtaining, receipt, storage, processing and/or use of the said individual’s Personal Data as set out in this Privacy Policy.


9.     We reserve the right at any time and from time to time to amend our Privacy Policy. We will post our latest Privacy Policy (as amended) on Our Website. Please view our Privacy Policy on Our Website from time to time for our current/latest Privacy Policy.







1.     Dasar Privasi ini menyenaraikan amalan-amalan dan dasar-dasar kami berkenaan dengan Data Peribadi (seperti yang ditakrifkan di bawah) anda termasuk pengumpulan, tujuan dan pendedahannya, dan Dasar Privasi ini juga adalah untuk memberikan anda notis di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan peraturan-peraturannya (dirujuk secara kolektif sebagai “PDPA”).

Dasar Privasi ini merangkumi semua unit-unit, bahagian-bahagian dan operasi-operasi Brother International (Malaysia) Sdn Bhd dan laman-laman web yang dikendalikan oleh Brother International (Malaysia) Sdn Bhd yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada laman-laman domain dan sub-domain: (“Laman Web Kami”).

Laman Web Kami mungkin mengandungi pautan kepada laman-laman atau laman-laman web yang lain. Akan tetapi, sila dimaklumkan bahawa kami, Brother International (Malaysia) Sdn Bhd, tidak bertanggungjawab untuk kandungan atau amalan-amalan privasi laman-laman atau laman-laman web lain tersebut (termasuk yang dikendalikan oleh anak-anak syarikat kami). Kami membezakan laman-laman dan laman-laman web pihak ke-3 ini dengan cara-cara seperti membukakannya dalam satu tetingkap pelayar berlainan atau dalam satu bingkai tetingkap yang menunjukkan kawasan di dalamnya bukan sebahagian Laman Web Kami. Dalam keadaan ini, Dasar Privasi kami di bawah tidak terpakai. Kami menggalakkan anda supaya sedar apabila meninggalkan Laman Web Kami dan membaca kenyataan-kenyataan privasi setiap dan semua laman web yang anda layari.


2.     Kami mengetahui bahawa privasi adalah satu keutamaan penting kepada anda.

Dalam menjalankan perniagaan dan pengendalian kami, pelbagai data dan maklumat termasuk maklumat peribadi yang berkaitan secara langsung dan tidak langsung kepada anda, seperti nama, nombor Kad Pengenalan/Paspot, pekerjaan, butir-butir hubungan, jantina, tarikh lahir, alamat-alamat (termasuk alamat-alamat emel dan protokol internet anda), butir-butir kad kredit, nombor-nombor akaun bank, sejarah pembelian dan segala data peribadi lain yang ditakrifkan dalam PDPA (dirujuk secara kolektif sebagai “Data Peribadi”) telah, sedang dan/atau mungkin dikumpul, dipegang, didapati, diterima, disimpan dan/atau diproses (seperti yang ditakrifkan dalam PDPA) oleh kami atau bagi pihak kami.


3.     Data Peribadi yang telah, sedang dan/atau mungkin dikumpul, didapati dan/atau diterima oleh kami adalah dari pelbagai sumber, termasuk dari yang berikut:

        3.1.     Dari anda:

                3.1.1.     apabila anda membeli produk-produk kami (“Produk-produk”) dan/atau memohon perkhidmatan-perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami (“Perkhidmatan-perkhidmatan”) (sebagai contoh untuk membuat tempahan atau memohon bantuan operasi);

                3.1.2.     apabila anda mendaftar dengan kami,

                3.1.3.     apabila anda membuat pertanyaan atau memberi maklum balas anda kepada kami,

                3.1.4.     apabila anda melayari atau menggunakan Laman Web Kami, dan/atau

                3.1.5.     apabila anda menghubungi, berkomunikasi atau berurusan dengan kami.

        3.2.     Dari pengedar-pengedar kami yang diberi kuasa, peniaga-peniaga kami yang diberi kuasa, penjual-penjual kami yang diberi kuasa dan/atau pusat-pusat servis kami yang diberi kuasa apabila/jika anda menghubungi, berkomunikasi atau berurusan dengan mereka.

        3.3.     Dari sumber-sumber di mana maklumat tersebut sediada atau yang boleh diakses oleh orang awam.

        3.4.     Dari sumber-sumber yang didapati dengan persetujuan anda atau yang dibeli secara sah.


4.     Tujuan Data Peribadi yang telah, sedang atau mungkin dikumpul dan diproses selanjutnya adalah:

        4.1.     untuk melayan anda (termasuk tetapi tidak terhad kepada memberikan Perkhidmatan-perkhidmatan kami dan/atau untuk mendaftarkan Produk anda yang di bawah waranti),

        4.2.     untuk memahami dengan lebih lanjut keutamaan-keutamaan anda dan untuk berusaha untuk meningkatkan pengalaman keseluruhan anda dengan Produk-produk, Perkhidmatan-perkhidmatan dan/atau Laman Web Kami,

        4.3.     untuk bertindak, memproses dan/atau bertindak balas aduan-aduan, pertanyaan-pertanyaan, maklum balas, permohonan-permohonan, minat-minat atau permintaan-permintaan anda, dan/atau untuk sebaliknya menghubungi/berkomunikasi dengan anda,

        4.4.     untuk memulakan, berterusan dengan atau menjalankan sebarang penyiasatan, inkuiri, pemulihan atau prosiding-prosiding lain,

        4.5.     untuk mewujudkan profil-profil dan/atau untuk menjalankan analisa, statistik, penyelidikan pasaran dan/atau kaji selidik untuk menambahbaik Produk-Produk, Perkhidmatan-perkhidmatan dan/atau Laman Web Kami,

        4.6.     untuk memaklumkan anda mengenai Produk-produk terkini kami, Perkhidmatan-perkhidmatan kami, tawaran-tawaran istimewa dan/atau promosi-promosi yang kami rasa anda mungkin minati (dirujuk secara kolektif sebagai “Kemaskini-kemaskini”); walau bagaimana pun kerana menghormati privasi anda, kami memberikan anda pilihan untuk memilih supaya tidak dimaklumkan mengenai Kemaskini-kemaskini tersebut (sila rujuk kepada perenggan 7 di bawah),

        4.7.     untuk tujuan simpanan rekod kami,

        4.8.     untuk mematuhi undang-undang dan/atau untuk mana-mana tujuan yang dibenarkan oleh undang-undang, dan/atau

        4.9.     untuk tujuan-tujuan lain yang berkaitan atau bersampingan dengan yang tersebut di atas.

Jika anda tidak membekalkan Data Peribadi anda yang kami telah menyatakan adalah wajib atau mandatori, atau jika anda menghadkan Data Peribadi yang wajib atau mandatori tersebut, kami mungkin tidak dapat atau tidak dapat terus bertindak, bertindak balas, memproses atau berterusan dengan perkara anda, atau untuk memberikan Perkhidmatan-perkhidmatan kami kepada and


5.     Kami mungkin berkongsi dengan, mendedahkan dan/atau menyediakan kepada atau menjadikan Data Peribadi anda boleh diakseskan oleh orang-orang/pihak-pihak yang berikut (di dalam atau di luar Malaysia) untuk tujuan-tujuan dalam perenggan 4 di atas:

        5.1.     Kepada pegawai-pegawai (termasuk pengarah-pengarah) dan pekerja-pekerja kami, dan kepada syarikat-syarikat dan entiti-entiti dalam kumpulan syarikat ‘Brother’ (termasuk syarikat induk dan anak-anak syarikat kami) dan pegawai-pegawai dan pekerja-pekerja mereka masing-masing,

        5.2.     kepada data pemprosesan, penasihat-penasihat profesional dan/atau pembekal-pembekal perkhidmatan kami (termasuk pembekal perkhidmatan yang melaksanakan aktiviti-aktiviti pasaran dan/atau kaji selidik kami, dan/atau yang memberikan penyimpanan data sumber luar kepada kami),

        5.3.     kepada pengedar-pengedar kami yang diberi kuasa, peniaga-peniaga kami yang diberi kuasa, penjual-penjual kami yang diberi kuasa dan/atau pusat-pusat servis kami yang diberi kuasa,

        5.4.     kepada ejen-ejen anda, wakil-wakil yang diberikuasa/sah anda, penjamin-penjamin anda, orang-orang yang menanggung rugi anda dan/atau mana-mana orang/pihak yang memberikan sekuriti untuk tanggungjawab anda kepada kami,

        5.5.     kepada syarikat-syarikat insuran kami, dan/atau

        5.6.     kepada kerajaan dan/atau mana-mana pihak berkuasa, badan, entiti, mahkamah, tribunal, orang atau pihak yang kami wajib di sisi undang-undang untuk mendedahkannya kepada.

Tertakluk kepada Dasar Privasi ini dan kecuali di mana ianya dibenarkan oleh undang-undang, sila yakini bahawa kami tidak akan mendedahkan, menjual atau menjadikan Data Peribadi anda sediada kepada orang-orang atau syarikat-syarikat lain tanpa persetujuan anda.

Sila dimaklumkan bahawa bermungkinan terdapat masa di mana kami berkongsi dengan rakan-rakan kongsi dan pengiklan-pengiklan kami, maklumat agregat demografi yang tanpa nama dan yang tidak berpautan kepada mana-mana maklumat peribadi yang boleh dikenal pasti. Sebagai contoh, kami mungkin secara berkala, membentangkan maklumat seperti jumlah pelawat, bidang yang diminati, perhubungan dengan Brother, dll.


6.     Kami mungkin memindah dan/atau menyimpan Data Peribadi anda di satu tempat di luar Malaysia. Walau bagaimana pun, sila yakini bahawa kami mengambil segala langkah berjaga-jaga dan langkah-langkah untuk menyimpan Data Peribadi anda sulit dan menjaga dan melindungi Data Peribadi anda mengikut undang-undang. Data Peribadi anda dilindungi dalam talian dan di luar talian.

Apabila anda memasukkan Data Peribadi anda dalam Laman Web Kami, maklumat tersebut adalah disulitkan dan dilindungi dengan perisian penyulitan SSL (Secure Sockets Layer). Apabila berada di halaman selamat dalam Laman Web Kami, seperti borang pendaftaran kami, ikon kunci di bawah pelayar-pelayar Web seperti Microsoft Internet Explorer menjadi terkunci, berbanding dengan yang tidak berkunci, atau terbuka, apabila pengguna-pengguna hanya ‘melayari'.


7.     Anda berhak:

        7.1.     untuk meminta akses kepada dan untuk meminta membetulkan Data Peribadi anda jika Data Peribadi anda tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini,

        7.2.     untuk menarikbalik persetujuan anda kepada pemprosesan (seperti yang ditakrifkan oleh PDPA) Data Peribadi anda samada untuk tujuan am atau khusus,

        7.3.     untuk menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda (termasuk data peribadi yang berkaitan dengan orang-orang lain yang boleh dikenal pasti dari Data Peribadi tersebut), dan/atau

        7.4.     untuk memilih supaya tidak dimaklumkan mengenai Kemaskini-kemaskini.

Untuk mana-mana yang tersebut di atas, atau jika anda mempunyai soalan, kebimbangan, pertanyaan, aduan atau jika anda mengkehendaki sebarang penjelasan mengenai Dasar Privasi ini dan/atau Data Peribadi anda, sila hubungi kami dengan:

        (a)     memanggil nombor telefon kami: (603) 7884 9999, atau

        (b)     menghantar emel kepada:, atau

        (c)     menulis kepada :        Penolong Pengurus Besar,

                                                         Brother International (Malaysia) Sdn Bhd (529739-H)

                                                        5th Floor, Tower 1, Jaya 33,

                                                        No 3, Jalan Semangat,

                                                        46200 Petaling Jaya,


                                                        No. Faks : 03-7884 9988.


8.     Apabila anda memberikan atau membekalkan Data Peribadi anda kepada kami anda dianggap telah memahami, bersetuju dan membenarkan pengumpulan, pegangan, pendapatan, penerimaan, penyimpanan, pemprosesan dan/atau penggunaan Data Peribadi anda seperti yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini, dan di mana anda memberikan atau membekalkan Data Peribadi berkenaan dengan individu lain, kami menganggap bahawa anda telah mendapatkan persetujuan individu tersebut untuk pengumpulan, pegangan, pendapatan, penerimaan, penyimpanan, pemprosesan dan/atau penggunaan Data Peribadi individu tersebut seperti yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini.


9.     Kami berhak pada bila-bila masa dan dari masa ke semasa untuk meminda Dasar Privasi ini. Kami akan poskan Dasar Privasi terkini kami (seperti dipinda) di Laman Web Kami. Sila lihat Dasar Privasi kami di Laman Web Kami dari masa ke semasa untuk Dasar Privasi semasa/terkini kami.